0

В скоро време няма да се вижда една от култовите гледки в света.

 Огромна черна бариера, която да блокира планината Фуджи от армията туристи, насочили камери и фотоапарати към снежния връх, ще бъде монтирана на популярно място за снимки от японските власти,

Изграждането на стена, висока 2,5 метра (8 фута) и с дължина на игрище за крикет от 20 метра - ще започне още следващата седмица, казва служител от град Фуджикавагучико в петък.

„Жалко е, че трябва да направим това заради някои туристи, които не могат да спазват правилата, оставяйки отпадъци след себе си и пренебрегвайки правилата за движение, уточнява той пред АФП.

Това е последната директна акция в Япония срещу прекомерния туризъм, след като тази година жителите на квартала на гейшите в Киото забраниха на посетителите да преминават през малки частни алеи.

Рекорден брой задгранични туристи пътуват до страната, където месечните посетители надхвърлиха три милиона през март за първи път.

Планината Фуджи, най-високата планина в Япония, може да бъде снимана от много места в курортния град Фуджикавагучико.

Но тази гледна точка е особено популярна, защото величественият вулкан се появява зад смесен магазин Lawson, който е навсякъде в Япония.

Поради това визуално съпоставяне „ кадърът се разпространи в социалните медии като много японско, което го прави популярно място за снимки“, казва градският служител, който не иска да бъде назован.

Повечето неяпонски туристи са се тъпчат на малък участък от тротоара до магазина "Лоусън", казва той.

След като пътните знаци и многократните предупреждения от охраната не се спазват, градът в района на Яманаши реши да използва огромния екран като последна мярка.

Мярката също така има за цел да защити близката дентална клиника от нашествието на туристи.

Те понякога паркират там без разрешение и дори са били виждани да се катерят по покрива на клиниката, за да направят перфектната снимка, каза служителят.

Градът желае да не се е стигало до това, каза още той, добавяйки, че настоящият план е параванът да се поддържа, докато ситуацията се подобри.

Туризмът в Япония процъфтява, откакто граничните ограничения от ерата на пандемията бяха премахнати и правителството работи усилено, за да увеличи броя на посетителите.

Но това не беше приветствано навсякъде - включително в Киото, където местните жители се оплакаха от подпийнали туристи, които тормозят безупречно облечените гейши в града.

Pixabay

И това лято туристите, които използват най-популярния маршрут за изкачване на планината Фуджи, ще бъдат таксувани по 13 долара всеки, като броят им е ограничен, за да се облекчат задръстванията.

Други водещи дестинации по света също се борят с броя на посетителите, а в четвъртък Венеция започна да таксува вход за еднодневни екскурзии, за да се справи с масовия туризъм.

Pixabay

*Източник: Агенция Франс Прес