0

С тотици германски затворници бяха освободени предсрочно преди Коледа, предаде ДПА, като се позова на данни на министерствата на правосъдието на германските провинции.

Най-много затворници – 291, са получили разрешение да излязат предсрочно на свобода в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е и най-населената в страната.

Общият брой на затворниците, освободени предсрочно тази година в цяла Германия, е 1056, което бележи увеличение спрямо миналата година, когато преди Коледа бяха пуснати на свобода предсрочно малко над 800 затворници.

Както и през предишните години, Бавария е единствената от 16-те германски провинции, която не участва в така наречената коледна амнистия.

При нея предсрочно се освобождават от затвора онези затворници, чиито присъди изтичат точно след настъпването на следващата година.

Така те могат да изкарат празниците в края на годината с близките си.

Освен това те могат и да се възползват от услугите на службите за социално подпомагане и на консултантските центрове, преди те да излязат в коледна ваканция.

Има обаче и лишени от свобода, които отказват предсрочно освобождаване и предпочитат да прекарат Коледа в затвора.

В повечето случаи затворниците се освобождават няколко дни по-рано, а не няколко месеца по-рано. Право на освобождаване имат само тези, които са имали добро поведение в затвора и не е трябвало да излежат дълга присъда.

Анализът на данните на провинциалните правосъдни министерства показва, че най-малко 160 нарушители на закона вече са били освободени предсрочно от затвора в Берлин, а около 200 затворници в югозападната част на Баден-Вюртемберг също са били освободени предсрочно тази година.