0

Г ръцка компания предложи на служителите си безплатно замразяване на яйцеклетки като коледен подарък, следвайки примера на световни компании като „Епъл“ (Apple), „Гугъл“ (Google) и „Фейсбук“ (Facebook), които вече са възприели тази практика, съобщава АНА-МПА.

Гръцката частна здравна компания „Генесис“ с клиники в Атина, Тесалия и Крит е избрала този подарък като символичен жест, който да даде пример на други фирми и да постави началото на кампания за повишаване на осведомеността по въпроса за безплодието при двойките, посочва агенцията.

Бордът на директорите на „Генесис“ одобри възможността всички работещи в клиниките да могат да замразят безплатно свои яйцеклетки, „което да им позволи да отложат раждането на дете, докато се почувстват готови или докато житейските обстоятелства го позволят, разбира се в рамките на разумен период от време“.

Безплодието е често срещан проблем, който засяга почти всяка шеста двойка, отбелязва АНА-МПА. Като се изключат патологиите, които засягат двата пола, научните данни показват, че репродуктивният потенциал на жените – в сравнение с този на мъжете – се влияе в по-голяма степен и на по-ранен етап от фактори, свързани с физиологичното развитие, като например възрастта.

Плодовитостта е висока при жени на възраст под 30 години и значително намалява след 35-годишна възраст.

„Това е инициатива, която много харесвам като министър на труда. Тя е хубав подарък за работещите жени“, заяви министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, който присъства на събитие, посветено на коледната инициатива.

Той посочи, че „от времето, когато работех в Министерството на здравеопазването, имах щастието да разбера добре в колко голяма степен Гърция е пионер в областта на изкуственото оплождане“, и допълни, че „във времена на толкова сериозен демографски проблем [тази медицинска процедура] е и национална необходимост“, писа БТА.