0

Н а 200 акра изниква град за маймунки, в който ще бъдат натикани приматите, с които ще се правят зловещи медицински експерименти. Този мини град ще е за 30 000 животни.

Местните власти в щата Джорджия, САЩ, дори обещали данъчни облекчения за компанията инициатор на проекта.

Местните жители скочили срещу плановете и то не за друго, а защото щяло да им мирише и да намали цената на имотите им в близост до града на маймуните.

Населението от окръг Декейтър, възмутено и ужасено от решението да се построи такъв комплекс близо до домовете им, притиснали комисарите на окръга да прекратят връзките си с Safer Human Medicine, компанията, която стои зад планираното съоръжение. 

Сега съдбата му виси във въздуха и компанията ще трябва да намери ново място за имота за отглеждане на маймуни.

Safer Human Medicine подала правна жалба срещу местния орган за развитие в четвъртък, настоявайки властите да се придържат към по-ранното споразумение.

Според плановете на компанията, градчето ще приюти 30 000 маймуни макаци с дълги опашки в специално оборудвани складове, където според компанията маймуните могат свободно да се разхождат и да общуват.

Твърди се, че клиентите включват университети, фармацевтични компании и университети, които биха купили животните за медицински изследвания. 

Маймуните са достатъчно подобни на хората, че върху тях се изследват много човешки здравословни състояния.

Учените са използвали различни видове макаци, за да изследват какво ли не - от често срещани заболявания като COVID-19 до редки видове рак и генетични заболявания, както и по-основни изследвания за това как работят мозъкът и тялото.

Отвореното писмо на компанията уверявало местните жители, че маймуните ще бъдат затворени сигурно в съоръжението и че няма причина да се страхуват, че ще избягат или ще разпространят болест в общността. 

Представители на местното правителство се срещнали през декември, за да обсъдят финансовите условия за съоръжението, наречено „Проект Либерти“.

Pixabay

Съоръжението за развъждане на маймуни се очаквало да струва 270-400 милиона долара и да осигури около 263 работни места в района, според Development Authority.

Решението на служителите било единодушно: за първите 10 години от дейността си Safer Human Medicine ще получи 100-процентови данъчни облекчения. След първото десетилетие това прекъсване ще намалява с 9 процента всяка година, докато компанията започне да плаща 100 процента от своите данъци. 

Но след постигането на декемврийското споразумение местните жители, които научили за плана, било разстроени от перспективата за масивно съоръжение за развъждане на маймуни в задния им двор.

След обявяването на сделката местен брокер на недвижими имоти казва пред ABC, че множество сделки за жилища са се провалили, тъй като потенциалните купувачи са разбрали, че ще живеят близо до съоръжение за развъждане на маймуни.

„Поне четири жилищни договора бяха изтеглени миналата седмица, когато разбраха за маймунското съоръжение. Те чакат да видят какво ще се случи“, казва Елиз Бойд. 

Pixabay

Групата за правата на животните The Humane Society посочва, че множество служители в Safer Human Medicine са работили за Charles River Laboratories, компания, която е обвинена в придобиване на застрашени дългоопашати макаци от дивата природа в Камбоджа.

Компанията от своя страна настоява, че обектът й ще бъде хуманен: 

„Животните ще бъдат настанявани в групи, така че да могат да си взаимодействат и да играят едно с друго“, се казва в отвореното писмо на компанията. 

„Ще им предоставим играчки, възможности за търсене на храна и други форми на обогатяване. Ще допълним диетата им с пресни местни продукти направо от заобикалящата общност.“

*Източник: Daily Mail