0

Н ай-ценните експонати от българските тракийски съкровища заминават за САЩ в края на годината и ще стоят там до 3 март догодина. Това разкри консулът ни в Лос Анджелис Бойко Христов. Ценните предмети ще бъдат изложени в световноизвестния музей „Джон Пол Гети“ в Града на ангелите.

Чест

„Имах удоволствието да се срещна с екипа на световноизвестния музей „Джон Пол Гети“ в Лос Анджелис, който отговаря за поставянето на изложбата „Древна Тракия и класическият свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“.

“Гети Вила” е мястото, където от 06.11.2024 г. до 03.03.2025 г. най-ценните експонати от големите тракийски съкровища на България ще бъдат представени на вниманието на местната публика”, написа консулът ни в профила си във Фейсбук.

На място служителите са запознали Христов с подготовката на изложбата и са обсъдили различни възможности за сътрудничество. “Изключително събитие, позициониращо страната ни като стара цивилизация със значим принос към световната култура”, допълни дипломатът.

Уникално

Най-известното сред 7-те тракийски съкровища е Панагюрското. То е датирано към края на IV началото III в. пр.Хр. Намерено е през 1949 година на два километра южно от Панагюрище.

Съкровището от Панагюрище представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е или за пиршества, или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската.

Други експонати, които вероятно ще заминат в САЩ, са от Вълчитрънското съкровище, това от русенското село Борово, Луковитското и от Летница и Рогозен.