0

Н а 6 май целият свят ще прикове погледи към Великобритания, където кралската корона ще бъде положена върху главата на Чарлз Трети. Ето как ще се случи това в числа.

2 километра

Това ще е дължината на процесията, с която кралят и кралицата ще пристигнат с каляска в Уестминстърското абатство от Бъкингамския дворец. Церемонията по коронацията започва в 11 ч. местно време (10 ч. по Гринуич) и ще продължи около два часа. Ще я ръководи Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен предстоятел на Англиканската църква.

По време на церемонията кралят ще положи клетва. Текстът й е изготвен през 1688 г., но през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора например по време на церемонията преди 70 години се закле „да управлява според техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които властва Британската корона и да защитава Англиканската църква, на която британският монарх е върховен лидер.

Нов момент е, че за първи път монархът ще произнесе на висок глас кратка молитва, представителите на други вероизповедания ще играят активна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е новост, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски език, отбелязва Франс прес.

700

Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров трон от кестеново дърво, датиращ от над 700 години. Под него се поставя Камъкът на съдбата, докаран при строги мерки за сигурност чак от Единбургския дворец и превърнал се през вековете в символ на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, после ще получи кралските атрибути – кралската мантия, кралската сфера, скиптрите, мечовете. После на главата му ще бъде поставена короната на свети Едуард Изповедник, а членовете на кралското семейство ще отдадат почит на монарха.

Ще има отдаване на почит от народа към краля. По време на този елемент от церемонията Кентърбърийският архиепископ „ще призове всички добронамерени хора в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат почит в сърцето си и мислите си на техния неоспорим крал и защитник на всички”, посочва Франс прес.

4000

После Чарлз Трети и съпругата му ще потеглят с каляска на процесия на коронацията към Бъкингамския дворец, придружавани от кортеж от 4000 военни в парадна униформа.

След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, за да приветства нацията и да присъства на прелитане на самолети от Кралските военновъздушни сили.

2200

За церемонията са поканени над 2200 души – държавни и правителствени глави, членове на правителства, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически семейства. Сред гостите ще бъдат президентите на Франция, Германия и Филипините - Еманюел Макрон, Франк-Валтер Щайнмайер, Фердинанд Маркос-младши, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия, датският престолонаследник принц Фредерик и съпругата му Мери, нидерландският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, шведският крал Карл Шестнадесети Густав и дъщеря му, шведската престолонаследничка Виктория, японският принц Фумихито и съпругата му Кико, принц Алберт Втори Монакски, йорданският крал Абдула Втори и кралица Рания. Сред гостите ще има и 80 членове на Камарата на лордовете и на Камарата на общините на британския парламент. Поканени са и децата на кралицата консорт Камила – кулинарният критик Том Паркър Боулс и изкуствоведката Лора Лопес, както и първият съпруг на Камила – Андрю Паркър Боулс. Поканени са и 400 млади представители на благотворителни организации, които са подкрепяни от британското кралско семейство, като те ще гледат церемонията от съседната на Уестминстърското абатство църква „Сейнт Маргарет”. Сред гостите са и няколкостотин души, които са допринесли за просперитета на техните общности и общини и са наградени за усилията си от Бъкингамския дворец, като например Ричард Томас, който е доставил няколко хиляди лекарства на болни хора под карантина по време на коронавирусната пандемия. А също и британският премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мърти.

Шев и кройка

В навечерието на церемонията по коронацията на британския крал Чарлз Трети шивачите от „Савил Роу“ – известната с производството на елегантни костюми лондонска улица, се надпреварват в подготовката на червено-златистите войнишки униформи, украсени с новата отличителна емблема на краля, предаде Ройтерс.

.

 .
Getty Images

Шивачите от тази емблематична улица са обличали членовете на кралското семейство в продължение на повече от 150 години. Техният занаят получава особено голям тласък благодарение на Чарлз Трети, който подкрепя фермерите, тъкачите и мелниците, където се произвеждат тъканите, припомни БТА.

„Това е истинска чест“, каза военният шивач Джулс Уокър. „Всички работим усилено. Има много за правене. В деня на церемонията всичко ще изглежда фантастично. Ще можем да видим плодовете на труда си и да се гордеем с тях.“

Предишни събития, свързани с кралското семейство, като миналогодишния платинен юбилей, отбелязващ 70-ата годишнина на управление на кралица Елизабет, както и сватбата на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г., повишиха интереса към майсторството на фирмите от „Савил Роу“. Сред клиентите на шивачите от лондонската улица са били също Уинстън Чърчил, Чарлз Дикенс и Кари Грант.

Новата отличителна емблема върху униформите на войниците ще бъде заменена с короната на Чарлз от династията на Тюдорите.