0

С лужбите за гражданска защита на Исландия обявиха извънредно положение в района на град Гриндавик на полуостров Рейкянес, южно от столицата Рейкявик, заради очаквано изригване на вулкан, съобщиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи.

По данни на CNN и исландската метеорологична служба в четвъртък са измерени около 1400 земетресения, а в петък още 800.
Седем от земетресенията в четвъртък са били с магнитуд 4 или повече и всички те са били на полуострова, между Елдвирп, близо до летището, и Силингарфел, планина на изток от Синята лагуна.

Властите съобщават, че тунел от магма се е образувал под град Гриндавик. По информация от метеорологичната служба на Исландия от сутрешните часове на 11 ноември 2023 г. на този етап е трудно да се определи къде и кога точно магмата може да достигне до повърхността. 

Пътищата към град Гриндавик са затворени, както и популярната туристическа забележителност в района – Синята лагуна. Летище „Кефлавик“, което се намира на 15 минути път с автомобил от Гриндавик, към момента работи нормално. Всяка авиокомпания решава индивидуално дали да продължи полетите си. Повече информация за полетите може да бъде намерена на сайта на съответната компания или на летище „Кефлавик“.