0

П ет овчарски кучета разкъсаха 27-годишна медицинска сестра, а ужасяващото им поведение бе обяснено с присъствието на вълци в района, съобщава в. „Ел Мундо“.

Младата жена попадна в смъртоносната засада на пътя, който свързва градовете Роалес дел Пан и Ла Хиниестра, Испания. Аранча Корсеро Хирон работила като медицинска сестра в здравния център „Коралес дел Вино“. Аранча бе разкъсана от глутница от пет песа – три мастифа и две леонски овчарки докато се разхождала по пътека, според „Ел Диарио де Кастиля и Леон“.Тя разговаряла с майка си по телефона, когато животните я нападнаха.

„Мамо, кучетата идват! Мамо, кучетата идват!“, изкрещяла няколко пъти Аранча, след което връзката се разпаднала. 

„Тук имаме много по-силно присъствие на дивата природа, особено като има вълци наоколо, и вълкът променя нормалното поведение на тези животни“, обясни кметът на селището Давид Гарсия, като подчерта, че овчарските кучета се променят „в резултат на прекомерната популация на вълци“. Той не скри изненадата си от свирепото нападение срещу младата жена, която тежи около 60 кг.

Селището с около хиляда жители е в шок, като хората се страхуват да излизат, въпреки че кучетата вече са задържани и изолирани.

Собственикът на животните, жител на съседния град Ла Хиниеста, е на свобода, но е разследван за предполагаемо убийство по непредпазливост, съобщава Europa Press.

Гражданската гвардия, която откри животните и собственика им в понеделник вечерта, разчете микрочиповете на животните и взе проби от зъбите им. Четири от петте животни бяха с чип, карта и съответната ваксина. Стопанинът се възползва от правото си да не свидетелства пред Гражданската гвардия този вторник. Гражданската гвардия се фокусира върху търсенето на друго шестмесечно кученце, което не е имало чип, карта или ваксина, както беше потвърдено от правителствената делегация в Кастилия и Леон.

Останалите кучета "са надлежно охранявани, в очакване на съответна заповед, за да могат да бъдат предадени на общинския развъдник".

Животните са изолирани, съгласно установения за тези случаи протокол.