0

Н ай-малко петима души бяха убити и над 100 бяха ранени, след като торнадо връхлетя източния индийски щат Западен Бенгал, съобщава Times of India.

Торнадото удари няколко части на област Джалпайгури в неделя. Стихията повреди много къщи и изкорени дървета в град Джалпайгури и много райони на съседния Майнагури.

"Внезапното торнадо в неделя унищожи големи части от град Джалпайгури, Майнагури и блока Дупагури. Силната буря остави петима мъртви и над 100 други ранени", казва служител.

Според главния министър на Западен Бенгал Мамата Банерджи, областната администрация, полицията, служителите за управление на бедствия и екипите за бързо реагиране са се заели, за да предприемат спасителни усилия и да осигурят помощ. Тя каза, че засегнатите хора са преместени на по-безопасни места.

От Джалпайгури валят съобщения, че градушката, съчетана с бурята, е нанесла щети на 800 къщи и е изкоренила дървета и електрически стълбове.

Въздействието на бурята се усети и в съседните на Джалпайгури райони - Кучбехар и Алипурдуар.

Индийският метеорологичен отдел (IMD) съобщи, че торнадо се е появило в района на Джалпайгури около 15:30 ч. местно време в неделя и е продължило около 10 минути.

Тежките метеорологични условия също взеха жертви в Асам, където едно дете беше убито и двама души бяха обявени за изчезнали, след като лодка се преобърна в река Брахмапутра в района на Южна Салмара-Манкачар, на фона на проливен дъжд и градушка в целия щат.

В съседния щат Манипур силни ветрове, проливни дъждове и светкавици удариха югоизточната част в неделя, причинявайки широко разпространени щети на къщи, стоящи култури и заслони за добитък.