0

С транен инцидент се разигра, когато вчера полет номер TK 1843 на Турските авиолинии (THY), планиран от Истанбул за Атина, се сблъска с неочакван проблем в кабината с пътници. Самолетът бил принуден да се върне от пистата, след като котка, качена на борда от собственика си неправомерно е достигнала пилотската кабина.

Когато самолетът Boeing 777-300 завърши качването на пътниците и започна да рулира за излитане, пътниците на борда забелязаха свободно разхождаща се котка в кабината, като тя дори стигнала до пилотската кабина. Екипажът в кабината е предупреден за необичайния гост. Пилотът незабавно се свърза с Центъра за управление на въздушното движение на летище Истанбул, като осигури разрешение за връщане на самолета в първоначалната му позиция за паркиране.

Последвалите проверки разкриха, че пътник е качил котката в самолета без подходяща клетка. Котката е била поставена в ръчния багаж от собственика си и качена на самолета. Домашният любимец е бил заловен от екипажа и предаден на летищната охрана дошла на борда на самолета.

След свалянето на котката и нейния собственик, полетът е възобновен с няколко часово закъснение.

След инцидента авиокомпанията е включила проблемния собственик на котката в „черен списък“, със забрана да лети с тази компания. Станало ясно, че пътника, участващ в този инцидент, бил известен с подобно поведение и в миналото.