0

А мериканският финансист Джордж Сорос предава контрола върху фондовата си империя на стойност 25 милиарда долара на сина си Александър, съобщи вестник „Уолстрийт Джърнъл“ и БГНЕС.

Според публикацията, през декември съветът на директорите на 92-годишната фондация "Отворено общество" на Сорос е избрал сина му Александър за председател. 37-годишният Алекс наследява баща си и заема длъжността президент на комитета за политически дейности на Сорос. Алекс Сорос е и единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management - фирмата, която управлява средствата на фонда и на семейството. Според говорител на бизнесмена, по-голямата част от 25-те милиарда долара през следващите години ще отидат във фондация "Отворено общество". В същото време около 125 млн. долара ще бъдат предназначени за комитета за политически дейности.

В миналото е имало и съмнения, че Джордж Сорос ще се оттегли. В едно интервю той заявил, че "по принцип" не иска фондът да "премине в ръцете на някое от децата". По преценка на финансиста фондът трябва да се управлява от "този, който е най-подходящ за това". Очевидно Алекс е спечелил доверието на баща си, тъй като често го е замествал при пътувания до офисите на организацията по света. "Той го заслужава", добави Джордж Сорос, цитиран от изданието.

Управляваната от Сорос-младши благотворителна организация ще продължи да се бори за избирателните права на гражданите, равенството между половете и правото на аборт. Александър Сорос е " настроен лявоцентристки", израснал "смутен от богатството на семейството си", пише още изданието. В свое интервю Сорос-младши отбелязва, че ще подкрепя американски леви политици. Той изразява загриженост от перспективата Доналд Тръмп да се върне на президентския пост в САЩ.

Политическата му позиция предполага значителна финансова роля на фондациите на Сорос в предстоящите президентски избори в САЩ, пише вестникът.

Той посочва, че Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Конгреса и държавни лидери - бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Фондация "Отворено общество" на Сорос дарява около 1,5 млрд. долара годишно на групи, които защитават правата на човека и насърчават демокрацията в различни страни. Сорос дарява средства и на университети и образователни организации.