0

О т Белия дом заявиха, че „техните мисли” са с британското кралско семейство след кончината на кралица Елизабет Втора, както и с целия британски народ, заяви говорителката на американското президентство Карин Жан-Пиер, цитирана от Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свои ред каза, че се е възхищавал на британската кралица за „нейната добрина, достойнство и отдаденост, както и успокояващото ѝ присъствие по време на десетилетия на големи световни промени”.

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че „Нейно величество кралица Елизабет Втора въплъщаваше непрекъснатостта и единството на британския народ повече от 70 години. Ще я помня като голям приятел на Франция, кралица която покори сърцата на всички и ще остане завинаги в историята на своята страна и този век”.

Украинският президент Володимир Зеленски изказа съболезнования на Великобритания за „непрежалимата загуба”, съобщи Ройтерс.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо коментира, че Елизабет Втора е имало постоянно присъствие в живота в Канада, а нейната служба ще остане важна част от историята.

Бившият американски президент Бил Клинтън обяви, че управлението на кралицата е било вдъхновяващо. Винаги ще бъдем благодарни за добротата ѝ през годините, включително и по време на посещенията в Бъкингамския дворец през 1995 година и 2000 година, допълва Клинтън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че покойната британска кралица успяваше винаги да покаже важността на трайните ценности в съвременния свят чрез своята отдаденост в работата. Президентът на Франция Емануел Макрон коментира, че Елизабет II е представлявала националното единство на Великобритания през последните 70 години. Новоназначеният премиер на Великобритания Лиз Тръс обяви, че всички са съкрушени от новината, която представлява шок за нацията и останали свят.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц написа: "Ние скърбим за кралица Елизабет II. Тя беше модел за подражание и вдъхновение за милиони, включително тук, в Германия. Нейният ангажимент към германо-британското помирение след ужасите на Втората световна война няма да бъде забравен. Тя ще липсва, не на последно място прекрасното й чувство за хумор".