0

Ц истерна номер 13, която заедно с още три цистерни с амоняк дерайлира на 25 декември на железопътната линия край Пирот, в местността Сопотски хан, е вдигната и върната празна, съобщава republika-rs.

От България в помощ на Сърбия в петък бяха изпратени два 50-тонни крана. Около 20 часа в събота единият пропадна, след като поднесе на свлачище край релсовия път при отстраняването на четирите дерайлирали цистерни с амоняк. Имаше ново изтичане на малко количество амоняк. В следобедните часове кранът на БДЖ е изправен, а цистерна 13 вдигната. Цялото съдържание на амоняка в нея е източено и тя е прехвърлена. Първите две цистерни по-рано бяха изтеглени на безопасно място в Ниш.

Натоварващата и рискована работа по рехабилитацията на обекта се извършва от сръбски и български железничари, а целият район около Сопотския хан продължава да е блокиран. Причината е, че започва прехвърлянето на амоняк от жп в автоцистерни, съобщават Новости.рс.

От Кризисният щаб в Пирот съобщиха, че, по време на трансфера няма да има спиране на пътническия трафик по автомагистралата.

В композицията, от която дерайлираха четирите цистерни с амоняк, е имало 20 цистерни. Ремонтът започна с теглене на предните вагони към Ниш, а последният към Пирот. Обърнатите цистерни са били в средата на влака, пътуващ от България.

Властите в Сърбия прогнозират, че до сряда идната седмица движението на влакове ще бъде възстановено.