0

П ротестиращи скочиха срещу тумбите туристи в родното им място, което за други е любим курорт през лятото, включително и на българите.

10 000 разгневени местни хора от протест срещу туризма се нахвърлиха върху нищо неподозиращите вечерящи чужденци.

С освиркване и скандиране „туристите, прибирайте се у дома“ недоволните от тумбите летовници, скочиха на площад в Палма де Майорка

Демонстрантите излязоха по улиците, за да излеят гнева си от туристическото насищане на района. Организаторите му са категорични, че това е само началото.

Шествието през столицата на Палма достигна кулминацията си, когато протестиращите се появиха да освиркват и да се подиграват на туристите, които се наслаждават на вечерята си на площад „Weyler “.

20 минути гневните местни крещяха по емблематичната улица "Пасео дел Борне" и опъваха в лицата на шашрдисаните туристи плакати, приканващи ги да се омитат от острова.

Банерите, носещи участниците в кампанията, включваха един с обидното послание: „Salvem Mallorca, guiris arruix“, което на каталунски испански означава „Да спасим Майорка, чужденците вън“.

Протестът в Палма беше организиран от Banc del Temps, група, която произхожда от град Sencelles във вътрешността на Майорка и твърди, че 25 000 души са се присъединили към демонстрацията, въпреки че правителствени служители определят цифрата на около 10 000.

Но по-късно организаторите бяха принудени да се извинят за избухването, насочено към летовниците, но отвърнаха, като казаха, че „това е само началото на нещата“.

Говорителят Хавиер Барберо каза за набелязването на някои посетители: „Не искахме да атакуваме туристите и това не трябваше да се случва.

„Ако не се вземат мерки, ще продължим да излизаме по улиците, докато не видим действия.

„Този ​​остров трябва да бъде място, където нашите деца могат да растат безопасно и достойно, с контролиран туризъм, който не обуславя живота ни“, категоричен е протестиращ оратор.

Има опасения, че протестиращите могат да наводнят летища в опит да бъдат приети по-сериозно - ход, който би предизвикал хаос при пътуването на кандидат-почиващи.

Антитуристически графити се появиха в Испания, Тенерифе и Гърция през последните месеци с протести на Канарските острови, Барселона, Мадрид, Атина и Венеция.

В горещата точка на Менора Брит в Бинибека местните жители прибягнаха до ограничаване на достъпа на туристи до улиците, след като любителите на селфита туристи причиниха хаос.

Снимки показват вериги и въжета, използвани за резервиране на туристи, използващи частни врати и алеи, за да правят снимки в района, наречен "испанския Миконос".

Някои чуждестранни летовници показаха подкрепата си за проблемите, повдигнати от активистите, но други ги обвиниха, че хапят ръката, която ги храни.

Местните казват, че има твърде много коли по пътищата, задръствания, пренаселени плажове, блокирани пътища за достъп, разрушени места и твърде много летовници, които се стичат на острова, който очаква рекордни числа това  лято .

Още снимки от протеста може да видите ТУК.