0

С ъюзът от десни формации, начело с партия "Братята на Италия" на Джорджа Мелони, води на парламентарните избори в Италия и се очертава да има мнозинство в следващия парламент. Това става ясно от екзитпол на института "Опинио" за обществената телевизия РАИ, оповестен след края на изборния ден.

Партията с неофашистки корени, печели между 22 и 26 процента. Нейният коалиционен партньор, крайнодясната формация "Лига" на Матео Салвини получава между 8,5 и 12,5 процента, а консервативната партия "Напред, Италия" на Силвио Берлускони събира между 6 и 8 на сто от гласовете. Сборно дясноцентристкия блок печели между 41 и 45 процента от вота. 

Това ще бъде достатъчно трите партии да си гарантират мнозинство и в двете камари на парламента, отбеляза Ройтерс. Италианският изборен кодекс облагодетелства партиите, които съумеят да съставят предизборни коалиции, защото им дава несъразмерно голям брой места в сравнение с процента гласове, който получават индивидуално.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5 процента от гласовете. Като трета политическа сила се нарежда антисистемното Движение "Пет звезди" с актив от 13,5-17,5 на сто.

Лидерката на партия "Братята на Италия" Джорджа Мелони заяви, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ.