0

Д нес бяха показани за първи път нови монети с портрета на крал Чарлз Трети, като до седмици в обръщение ще влязат 50 пенса с неговия образ.

Би Би Си получи първи достъп до монетите от 50 пенса и възпоменателната монета от 5 лири, които включват изображение на краля, дело на британския скулптор Мартин Дженингс.

Монетите следват вековната традиция, според която монархът е обърнат наляво - в обратната посока на своя предшественик.

Както и при предишните британски крале и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Суета

Новият крал се оказал изключително придирчив към процеса на валидиране на парите, за разлика от покойната кралица Елизабет II. Той изискал да прегледа и отсее огромен брой свои снимки. Чарлз искал ликът му да бъде и от двете страни на банкнотите от 5, 10, 20 и 50 паунда, което било малко необичайно желание. Досега се смятало за нормално ликът на монарха да бъде само на лицевата страна. Чарлз обаче отишъл още по-далеч, като поискал да прегледа проекти на водния знак на банкнотите, който също трябвало да бъде с неговия образ. 
За сравнение, покойната кралица съвсем не била толкова суетна по отношение на това как би изглеждала на парите. Елизабет била одобрила своя снимка от далечната 1960 г. Оттогава досега дизайнът на британските паунди не е променян по отношение на изображението на кралицата. 

Кралският монетен двор ще пусне монетите за продажба на колекционери в началото на следващата седмица. Монетата от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банките и пощите.

Новата монета ще бъде в обращение заедно с монетите с лика на покойната кралица, така че тези 27 милиарда монети все още ще бъдат приемани в магазините.

Ан Джесъп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че монетите обикновено издържат 20 години, така че и монетите с лика на кралица Елизабет, и тези с образа на крал Чарлс Трети ще бъдат в обръщение заедно още дълги години.

"Хората не трябва да се притесняват, ако имат монети с кралицата. Ние ще запазим тези монети в обръщение", каза г-жа Джесъп. "Виждаме, че хората преминават към различни форми на плащане, но те наистина обичат да използват и монети по много различни причини".