0

К ралят на маорите в Нова Зеландия призова китовете да получат законни права, подобни на тези на хората, с цел защита на този уязвим морски вид.

Киинги Тухеития Поотатау те Уероуеро Седми призова китовете да получат правото да живеят в здравословна среда, за да може да се възстанови броят им.

УДАРИ ДЖАКПОТА: Жена намери повръщано на кит за 250 000 долара

През 2017 г. Нова Зеландия предостави статут на юридическо лице на планината Таранаки и на река Уангануи, които се смятат от маорите за места, с които са свързани тяхната култура и история, предаде АФП.

Поради това те са от особено духовно значение за тях. Оттогава насам този статут се използва за забавяне или отмяна на редица проекти за развитие и за изискване от участниците в тях да се консултират с местното население.

Маорите са част от коренното полинезийско население. Те са 17% от населението на Нова Зеландия, или около 900 000 души, съобщи БТА.

УЖАСЯВАЩО: Кит потопи лодка с пътници на борда (СНИМКА)

 

В речта на маорския крал, подкрепа за която изрази и племенния вожд на островите Кук -  Травъл Тоу Арики, се призовава науката да отчита в по-голяма степен знанията на коренното население с оглед на "по-цялостен подход" към защитата на китовете.

"Китовете играят жизненоважна роля за състоянието на цялата ни океанска екосистема. Тяхното изчезване нарушава деликатния баланс, който поддържа целия живот в нея", предупреди той.

"Трябва да действаме спешно, за да защитим тези величествени същества, преди да е станало твърде късно", подчерта вождът.

НЕОЧАКВАНА НАХОДКА! Намериха мъртъв кит, натъпкан с "плаващо злато" в корема

Според неправителствената екологична организация Световен фонд за дивата природа 6 от 13-те вида китове са класифицирани като "застрашени" или уязвими на разнородни рискове и заплахи, припомня АФП.