0

Б ританският крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила бяха посрещнати от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Буденбендер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин, предаде ДПА. 

Германският държавен глава и съпругата му ще придружават Чарлз и Камила по време на тридневното им посещение.

Берлин посрещна Чарлз Трети
с с с
22

Стотици хора се събраха край Бранденбургската врата, за да приветстват високите гости и да видят британското кралско семейство, което е на първото си държавно посещение в чужбина.

Крал Чарлз Трети беше приветстван с военни почести пред историческата Бранденбургска врата, първият държавен гост, който някога е бил посрещан по този начин пред символа на разделението и обединението на Германия.

Военен оркестър изсвири "Бог да спаси краля", докато Чарлз и кралицата консорт Камила наблюдаваха под студеното сиво небе. След това кралят направи преглед на войсковите части, преди двамата да се насочат към края на площада, за да се срещнат с развълнуваните граждани, дошли да ги посрещнат.

Преди това те бяха поздравени при пристигането си на берлинското летище с почетен салют от 21 оръдия.

Камила беше облечена в пролетна светлосиня рокля, а кралят си беше сложил вратовръзка в сходен нюанс на синьото за началото на тридневното им държавно посещение в Германия. В програмата на крал Чарлз Трети за визитата са включени обръщение към германския парламент и среща с украински бежанци.

"Голяма радост е да сме в състояние да продължим задълбочаването на дългогодишното приятелство между нашите два народа", казаха Чарлз и Камила в съвместно изявление.

Президентът на Германия благодари на Чарлз Трети, че е избрал федералната република за свое първо посещение като крал на Великобритания и каза, че това "страхотен жест и важен сигнал за германско-британските отношения". Щайнмайер припомни, че бившата министър-председателка на Великобритания Тереза Мей подаде молбата на Обединеното кралство за напускане на ЕС на 29 март 2017 г.

"Днес, шест години след като Великобритания започна процеса по напускане на Европейския съюз, отваряме нова страница в отношенията си. Заедно, като приятели и партньори, гледаме напред", каза Щайнмайер.

Германският президент похвали и интереса на Чарлз към въпросите за околната среда.

Чарлз и Камила се разписаха в книгата за гости в президентския дворец.

Щайнмайер тази вечер е домакин на държавен банкет в чест на Чарлз с около 130 гости, сред които са поканени бившата германска канцлерка Ангела Меркел, както и бившите президенти Хорст Кьолер и Йоахим Гаук. Поканени са и знаменитости като нашумелият британски архитект Дейвид Чипърфийлд и вокалистът на известната германска пънк група "Ди Тотен Хозен".

Британският крал Чарлз Трети каза по време на вечерята, че ще направи "всичко по силите си" за укрепване на връзките с Германия, предаде Франс прес.

По време на цялото си управление като крал ще направя всичко по силите си, за да заздравя връзките помежду ни", каза британският монарх.

Утре крал Чарлз Трети ще направи обръщение пред депутатите в Бундестага и ще се срещне с украински бежанци, избягали от руската инвазия, които сега са настанени в бившeто берлинско летище "Тегел".