0

К ремъл заяви, че "специалната военна операция" в Украйна трябва да продължи поне докато Русия поеме пълен контрол върху източната Донецка област, предаде Ройтерс.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, каза пред репортери, че кампанията в Украйна ще продължи "най-малкото" до "освобождаването" на "Донецката народна република".

САЩ са все по-близо до това да станат страна в конфликта в Украйна, заяви той, цитиран от ТАСС.

Песков определи това развитие като "изключително опасно".

Руската страна има негативно отношение към изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за възможността за използване на оръжия, предоставени от САЩ на  Украйна, срещу територии, където са проведени референдуми за присъединяване към Русия, предупреди той.

Във връзка с думите на украинския президент Володимир Зеленски, че "няма да има за какво да говори" с руския си колега Владимир Путин, ако Москва признае "референдумите" в четири окупирани области, Песков отбеляза, че в тези думи "няма нищо ново".

Във връзка с мобилизационната кампания на 300 000 резервисти порталът „Объясняем.рф“ посочи, че руските граждани, чиито роднини са членове на украинските въоръжени сили (УВС), не са освободени от мобилизация.