0

Н ай-малко 20 души загинаха в иракската столица Багдад след ожесточени сблъсъци, които продължиха цяла нощ, съобщи „Ал Джазира“, позовавайки се на лекари в страната. „20 души станаха жертви на сблъсъци в „зелената зона“ на Багдад“, се казва в доклада.

В „зелената зона“ (добре укрепен район, където са разположени държавни институции и чуждестранни дипломатически мисии) на столицата продължават боевете между привържениците на движението на влиятелния шиитски имам Муктада ал-Садр и представители на иракските сили за сигурност.

През нощта в центъра на Багдад са прогърмяли най-малко седем експлозии, избухнали са няколко минохвъргачни снаряда и са стреляли картечници. Посолството на САЩ в Ирак, разположено в "зелената зона", беше подложено на минометен обстрел, а работещите в него бяха евакуирани.

Подразделения на редовната иракска армия са навлезли в града, а паравоенното формирование на Сарая ал-Салам (Бригади за мир) е нахлуло в „зелената зона“.

Други региони на страната също бяха нападнати от последователите на Муктада ал-Садр, известни като садристи. Според телевизионния канал „Ал Арабия“ те са блокирали достъпа до пристанището Ум Каср в южната част на страната. В провинция Басра се чува стрелба. Според „Ал Джазира“ протестиращите са започнали да щурмуват сградата на регионалния парламент в провинция Кербала.