0

Б ившият президент Доналд Тръмп и вицепрезидентът Камала Харис се изправиха в разгорещен дебат във вторник вечерта, спорейки за абортите, имиграцията, Израел, икономиката и редица други въпроси.

Тръмп също така влезе в спор и с модераторите на ABC News, които бързо проверяваха всеки факт изказан т 45-ия президент, но не и тези на Харис.

Двамата кандидати за белизя дом се срещнаха за първи път във вторник вечерта. Дебатът започна с въпроси от Дейвид Мюър и Линси Дейвис от ABC News, които предизвикаха Тръмп по време на обсъждането. Малко след като приключи, Тръмп каза пред Fox News, че смята, че това е бил „най-добрият му дебат досега, особено защото е бил трима на един“.

Модераторите започнаха с икономиката - първо разпитаха вицепрезидента дали американците "са по-добре, отколкото бяха преди четири години".

Харис не отговори директно на въпроса и не коментира факта, че сегашната администрация, от която е част, отбеляза нарастваща инфлация. Вместо това Харис нападна Тръмп, твърдейки, че иска да въведе „данък върху продажбите“ на ежедневни стоки, но Тръмп отхвърли това твърдение като „неправилно“.

Тръмп нападна Харис за липсата на ясна политика, като каза, че предишното й досие и „всичко, в което е вярвала преди три години и преди четири години, е изхвърлено през прозореца“. „Сега тя отива към моята философия. Всъщност щях да й изпратя шапка MAGA“, изгаври се той. Тръмп обвини Харис, че е "марксист" и каза, че ако тя бъде избрана, политиката й ще се "промени" и "това ще бъде краят на страната ни".

Харис отвърна на огъня, като каза, че Тръмп „няма план“ и вместо това обеща да предложи на американците „икономика на възможностите“. След това Харис прескочи до проекта 2025 на Heritage Foundation, твърдейки, че Тръмп „възнамерява да приложи“ това, което тя нарече „подробен и опасен план“.

Тръмп контрира, като се върна към наболялата в САЩ тема за нелегалната имиграция с невероятните твърдения, че мигранти ядат домашни любимци в град в Охайо. „В Спрингфийлд те ядат кучетата, хората, които са влезли, те ядат котките, те ядат домашните любимци на хората, които живеят там“, каза той.

Двамата кандидати се сблъскаха и за абортите. Камала Харис твърди, че Тръмп ще въведе национална забрана на абортите, която няма да позволява изключения. Той oбаче е защити като каза, че вярва в изключенията за аборти, включително изнасилване, кръвосмешение и опасност за майката.