2

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху категорично отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа.

Нетаняху сравни нападението на „Хамас“ на 7 октомври с Пърл Харбър и атаките срещу САЩ от 11 септември, като каза, че Израел е също толкова оправдан да отмъсти на терористите от „Хамас“ в Газа. Той каза още, че войната ще продължи "до победа".

"Призивите за прекратяване на огъня са призиви към Израел да се предаде на „Хамас“, да се предаде на тероризма, да се предаде на варварството. Това няма да се случи", каза Нетаняху.

„Дами и господа, Библията казва, че има време за мир и време за война. Това е време за война. Война за нашето общо бъдеще“, продължи той. „Днес теглим линия между силите на цивилизацията и силите на варварството. Време е всеки да реши къде стои. Израел ще се противопостави на силите на варварството до победа. Надявам се и се моля цивилизованите нации навсякъде да подкрепят тази битка".

Израелските сили навлязоха във втория етап от конфликта си с „Хамас“ тази седмица, разширявайки значително наземните операции в Ивицата Газа. Военни служители предупредиха, че войната ще бъде дълга и трудна.