0

В централната част на Камбоджа може да срещнете нова порода кучета. Те са като излезли от филма „Терминатор“, но за разлика от фиктивните образи в него, тези са напълно реални.

Стопаните на кучетата-роботи е китайската народна армия. В изминалите 15 дни тя ги обучаваше в Камбоджа по време на най-голямото учение в страната, наречено „Златен дракон“. В него участие взеха и местните военни, съобщава АФП.

Обучението премина в централната част на Камбоджа и край бреговете на кралството.

По време на обучението журналисти наблюдаваха как служителите извеждат куче-роботите на разходка. Според официалната информация те никога не са стреляли с картечниците, прикачени върху гърбовете им.

Това е утопична визия за това как може да изглежда бъдещето на войната. Експерти отдавна предупреждават, че използването на въоръжени дронове или „роботи убийци“, особено автономни, е етично минно поле, което трябва да бъде международно забранено по време на война.

Но това не е спряло военните сили, като САЩ и други страни инвестират в технологията, докато твърдят, че използването им може да спаси човешки животи.

Не за първи път се сблъскваме с четирикраки роботи с оръжие. Миналата година Пентагонът обяви , че американската армия обмисля въоръжаването на кучета роботи с дистанционно управление с най-съвременни автомати като част от своя план за „изследване на царството на възможното“ в бъдещето на битката.

Базирана в САЩ военна компания, наречена Ghost Robotics, вече показа такова куче робот , оборудвано с пушка стрелба по далечни цели.