0

Kрал Чарлз отново ще празнува коронацията си! Миналия петък правителството на Шотландия съобщи, че коронясването му и това на кралица Камила ще бъде почетено със специални шествия и църковна служба в Единбург на 5 юли. Празненствата следват коронацията на двойката в Уестминстърското абатство в Лондон на 6 май с подчертано шотландски привкус. Принц Уилям и Кейт Мидълтън - известни още в страната като херцог и херцогиня Ротези - също ще присъстват, информира "People".

Ритуалът ще започне с изнасянето на почетните отличия на Шотландия, включващи короната на шотландския крал Джеймс V, скиптър и държавен меч от Единбургския замък. В изявление от правителството става ясно, че ще участват около 100 души, представляващи различни аспекти от живота на Шотландия.

Маршът ще бъде ескортиран от Кралския полк - единствената шотландска линейна пехота на британската армия. На 5 юли са предвидени и кадети музиканти от Комбинираните кадетски сили "Pipes and Drums", както и 51 бригаден кадетски военен оркестър.

Кралско шествие ще се придвижи от официалната кралска резиденция на британския монарх - двореца Холирудхаус, до катедралата "Сейнт Джайлс", а публиката ще може да наблюдава и двете шествия по протежение на Кралската миля. 

В катедралата 74-годишният крал Чарлз ще бъде удостоен с почетните отличия на Шотландия по време на Националната благодарствена служба. Според уебсайта на Единбургския замък: "Почетните отличия на Шотландия, изложени в Залата на короната, са най-старите бижута на короната във Великобритания. Изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни, безценната корона, скиптърът и държавният меч са предмети с огромно значение."

След църковната служба кралското шествие ще се завърне обратно в двореца, а Червените стрели на Кралските военновъздушни сили ще направят прелитане над него - точно както на коронацията на 6 май.

Макар да изглежда необичайно крал Чарлз и кралица Камила да отбележат коронацията си с повече помпозност и показност, те следват прецедента, създаден от покойната кралица Елизабет, която посещава Шотландия няколко седмици след собствената си коронация през юни 1953-а за подобно връчване на почетните отличия на Шотландия.