0

П риродозащитната организация Sea Shepherd качи ужасно видео в своята Instagram страница. Кадите не са за хора със слаби сърца! На тях се вижда жестоко избиване на китове край бреговете на Фарьорските острови.

От неправителствената организация, занимаваща се активно с бракониерството в световните океани, повдигат въпроса защо ловът на китове продължава в автономната област, част от кралство Дания.

IStock

Фарьорските острови се възползват от предимствата на търговията и инвестициите от Европейския съюз. И би следвало да отговарят за опазването на морските бозайници, обитаващи общите океански води.

Жителите на Фарьорските острови излизат заедно на лов за китове. Лодки във водата насочват стадата към брега, където ги чака отвратителна за гледане смърт.

Всяка година около 700 кита и няколкостотин делфина се хващат през ловния сезон на острова. Практиката датира от IX век, като много от жителите на Фарьорските острови смятат яденето на китове за важна част от историята си.

От 1948 г. ловът се регулира от властите, а участниците в него трябва да бъдат обучени. Кървавото избиване става под наблюдението на полицията.