0

Н ай-малко 29 души са загинали по време на арестуването на сина на мексиканския наркобарон Ел Чапо, съобщават мексиканските власти, цитирани от БГНЕС.

32-годишният Овидио Гусман-Лопес, за когото се предполага, че е лидер на бившия картел на баща си, бе заловен в четвъртък. По време на и след ареста му бяха убити 10 войници и 19 заподозрени. Други 35 военни са били ранени, а 21 въоръжени са били арестувани, обяви министърът на отбраната Луис Кресенсио Сандовал. 

Синът на „Ел Чапо” - Гусман-Лопес - по прякор "Мишката" беше извлечен с хеликоптер от Кулиакан и транспортиран до столицата Мексико. След това бе отведен във федерален затвор с максимална степен на сигурност.

 Той е обвинен в ръководене на фракция на прочутия картел "Синалоа" на баща си - една от най-големите организации за трафик на наркотици в света.

Баща му, Хоакин "Ел Чапо" Гусман, излежава доживотна присъда в САЩ, след като през 2019 г. беше признат за виновен в трафик на наркотици и пране на пари. Процесът срещу него разкри някои от бруталните подробности за начина, по който действат мексиканските наркокартели.