0

Л идерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция, потвърди президентът на Съединените щати Джо Байдън. 71-годишният египтянин е бил отстранен при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, осъществена в афганистанската столица Кабул в нощта на събота срещу неделя. 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на живо по телевизията смъртта на лидера на Ал Каида.

"По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Каида Айман аз Зауахири", заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом.

"Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас", добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, "да продължат напред".

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е "явно нарушение" на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Каида, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван "многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удара".

Талибаните нарушиха грубо споразумението от Доха, като приеха и дадоха убежище на лидера на Ал Каида Айман Аз Зауахири, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Това нарушава не само споразумението от Доха, а и нееднократните уверения към света, че няма да позволят на терористи да използват територията на Афганистан, за да заплашват сигурността на други страни, добави Блинкън. "Те предадоха и афганистанския народ, и изявеното от самите тях желание за признаване от международната общност и нормализация на отношенията с нея", подчерта държавният секретар на САЩ.

Въпреки "нежеланието или неспособността на талибаните да спазват ангажиментите си", САЩ ще продължат да подкрепят афганистанския народ чрез хуманитарна помощ и да се борят за защитата на неговите човешки права, особено на жените и момичетата, се казва в изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

"Светът е едно по-безопасно място след смъртта на Аз Зауахири и САЩ ще продължат да действат решително срещу тези, които биха заплашили нашата страна, нашия народ, или нашите съюзници и партньори", се допълва в изявлението.

Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу "Ал Кайда" след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс.

Саудитска Арабия приветства новината за смъртта на лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири, съобщи Франс прес, като цитира саудитското външно министерство.

"Кралство Саудитска Арабия приветства съобщението на американския президент Джо Байдън за смъртта на главния терорист на Ал Каида Айман аз Зауахири", се казва в изявление на министерството. В него покойният е определен като "един от терористичните лидери, ръководил планирането и изпълнението на отвратителни терористични операции в САЩ, Саудитска Арабия и няколко други страни по света".

Аз Зауахири беше неоткриваем от повече от 10 години. Той беше смятан за един от мозъците зад атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отнели живота на над 3000 души. Според американски представител той е бил убит от две ракети "Хелфайър", изстреляни от дрон.

Според американски представители талибаните несъмнено са знаели за присъствието на Аз Зауахири на афганистанска територия, съобщава Асошиейтед прес. Не е ясно от колко време Ал Зауахри е бил в Афганистан, но за присъствието му там се носеха слухове от известно време, каза Асфандияр Мир, експерт по Централна Азия от американския Институт за мир. Не само това: къщата, в която Аз Зауахири е живеел със семейството си, е била собственост на висш помощник на високопоставения талибански лидер Сираджудин Хакани, съобщава високопоставен служител на американското разузнаване.

Възможно е и членове на талибаните да са "продали" Айман аз Зауахри и семейството му на американски или други чуждестранни интереси. Но в средата на 90-те години именно талибанското правителство прие лидерите на Ал Каида и им позволи да планират атентатите от 11 септември, предизвиквайки 20-годишната война, водена от САЩ. След смъртта на Аз Зауахири в Кабул се появяват опасения, че талибаните отново позволяват на въоръжени екстремистки организации да получат убежище в Афганистан след изтеглянето на САЩ, както се опасяваше Западът.