0

Л идерът на опозицията в Южна Корея Ли Дже-мюн беше намушкан с нож във врата по време на посещение в южния пристанищен град Пусан.

Лий, лидерът на основната опозиционна Демократическа партия, е в съзнание и е бил транспортиран с хеликоптер до Националната университетска болница в Пусан, казаха за Ройтерс представител на партията и служител на пожарната. Той е бил нападнат от неидентифициран мъж по време на обиколка на мястото, на което е  планирано да се построи летище, съобщи Йонхап.

Нападението остави рана на врата на Лий, която е дълга около 1 см, според телевизия YTN.

Заподозреният нападател е мъж на около 50-60 години, който носел хартиена корона с отпечатано върху нея името на Лий, показват новинарски снимки. Той се приближил до Лий с молба за автограф сред тълпа от привърженици, преди да се хвърли напред и да атакува политика. Нападателят бързо е усмирен и задържан на място. Той отказва да отговаря на въпросите на полицията за мотивите си, съобщава всекидневникът Busan Ilbo.

Президентът Юн Сук Йол осъди нападението, като го нарече неприемливо. Президентът изрази дълбока загриженост за Лий и поиска той да получи най-добрите грижи, за да може да се възстанови бързо.

Лий, бивш губернатор на провинция Кьонги, загуби с малко президентските избори през 2022 г. от консерватора Юн, бивш главен прокурор. Лий ръководи основната опозиционна партия от август 2022 г.

Следващите парламентарни избори в Южна Корея са насрочени за април.