0

М инистърът на външните работи на Русия отхвърли спекулациите за евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Москва, като заяви, че тя би могла да го направи само ако е изправена пред неминуема гибел, съобщи Асошиейтед прес.

Сергей Лавров заяви, че руската ядрена доктрина предвижда "изключително ответни мерки с цел да се предотврати унищожаването на Руската федерация в резултат на преки ядрени удари или използването на други оръжия, които пораждат заплаха за самото съществуване на руската държава".

ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е МИР: Русия готова за среща Путин-Байдън

В изказване по телевизия "Русия-1" Лавров обвини Запада, че разпространява спекулации за предполагаемите намерения на Русия да използва ядрено оръжие и призова САЩ и техните съюзници да "проявят максимална отговорност в публичните си изявления" по темата.

Руският президент Владимир Путин заяви готовността си да използва "всички налични средства" за защита на руската територия - изявление, което като цяло се възприе като опит Украйна да бъде принудена да спре офанзивата си за отвоюване на четирите региона, които Русия погълна по-рано този месец след организирани от Кремъл "референдуми", отхвърлени от Киев и западните му съюзници като фалшиви, отбелязва АП.