0

Л етището на новозеландския град Дънидин задължава пътниците да се прегръщат за довиждане до три минути, предаде Асошиейтед прес.

Новото ограничение, свързано с прегръдките за довиждане в зоната за излитане на летището, има за цел да предотврати стълпотворения.  

На табелети на летището може да бъде прочетен надписът: „Максимално време за прегръдка е три минути, а тези, които желаят по-дълги сбогувания молим да отидете на паркинга на летището“.

Ограничението на прегръдките беше наложено през септември, за да се „поддържа гладко придвижването“ в зоната за излитане на пътниците, каза главният изпълнителен директор Даниел Де Боно в писмено изявление за Асошиейтед прес. По думите му това е начинът летището да напомни на хората, че зоната е предназначена само за „бързо сбогуване“.

„Това предизвика доста възмущение сред хората, които ни казаха, че не можем да им нареждаме колко време да се прегръщат“, каза Де Боно пред радио Нова Зеландия.

„Двайсетсекундна прегръдка е достатъчна, за да се освободят хормоните окситоцин и серотонин, които повишават благополучието“, допълни Де Боно. По негово мнение всичко по-дълго е „малко неловко“, предаде БТА.

Пътниците не трябва да се притесняват, ако се прегръщат за по-дълго време. „Няма да се обаждаме на полицията за по-дълги прегръдки“, каза той.

Възможно е обаче посетителите да бъдат помолени да преместят продължителните си прегръдки на паркинга, където ще могат да се сбогуват безплатно до 15 минути.