0

Р оди се жена без вагина. Десетилетия й отнема да свикне със себе си и да приеме тялото си такова, каквото е. Днес тя вдъхновява жените по целия свят

42-годишната Али Хенсли била в деликатната младежка възраст, когато лекарите откриват, че е родена без вагина. Това обръща живота на момичето, съсипва го.

Години наред австралийката се чувствала ужасно, виждайки как всичко сякаш се съсредоточава около нейната „деформация“.

Тя развила параноя, че всички, които разберат за състоянието й, ще започнат да я „събличат с очите си“, за да разберат на какво прилича „там долу“.

Али намира сили да говори за проблема си и така помага на стотици жени по света, родени като нея.

Всъщност тя е жертва на рядко заболяване, вродена аномалия, която се нарича Синдром на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер (MRKH) и засяга една на 5000 жени по света в различна степен. 

Липсата на вагина, утроба или шийка на матката кара момичето да се чувства „деформирано“ и „по-малко жена“, като в същото време е означавало, че никога нямало да има свои деца.

„Не се чувствах като типична жена и изградих ужасни отношения с мъжете, борех се с чувството за собствено достойнство и увереност, търсейки отговор на въпроса „достатъчно ли съм жена?“, добавя тя.

„Представете си колко унизително се чувствах като тийнейджърка, докато лекарите обсъждаха вагината ми с родителите ви. Много от тези разговори бяха съсредоточени около проникващия секс.“

Специалистите предупреждават Али, че ако някога иска да го изпита, ще трябва да промени анатомията си и да избере между операция или диплатация - което означавало да си направи собствена вагина с медицински диплататори.

„Избрах диплатацията, исках да си създам собствена вагина. Моята вагинална „трапчинка“ беше дълга не повече от нокът на палеца и трябваше да я разтегна до поне пет инча”, спомня си тя.

Така докато приятели на нейната възраст се срещат, правят секс и се наслаждават на „нормалния“ живот, Али стои затворена в спалнята си, правейки собствената си вагина, използвайки пластмасови разширители с KY Jelly.

„Няма нищо по-лошо от това да стоиш горе в спалнята си по 20 минути сутрин и вечер преди училище, след училище, докато семейството ти се занимава с ежедневните си дела, гледайки телевизия и приготвяйки вечеря, а ти трябва да си кажеш: „Просто трябва да отида да си направя вагина".'

Девет месеца трае болезнената процедура.

„Беше агония. Просто се почувствах отвратително, смутено и унизено”, спомня си Али, но трудът й се увенчава с успех и след като вагината й достига определена дължина, тя успя да направи проникващ секс.

„Когато се получи най-накрая вагината, бях дяволски сигурна, че ще я използвам, и бях невероятно безразборна в първите дни, защото се състезавах с женствеността“, споделя още жената.

Сега Али посвещава времето си, за да помогне на жените да приемат и обичат телата си такива, каквито са, и че да си жена не се свежда до частите на тялото и репродуктивната анатомия.

Тъй като безплодието засяга 1 от 7 двойки, тя също хвърля сили да помага на на жените с проблеми да приемат, че може да има и живот без деца.

„Наистина искам да започна кампания за това защо трябва да се отървем от думата “нормално”, защо трябва или бихме могли да предефинираме женствеността и да започнем да премахваме част от стигмата и да оставим този срам в леглото“, каза тя.

„Тъжната истина е, че вместо да споделяме информация, която може да подкрепи, информира и освободи жените свободно за говорят за здравето си, ние все още робуваме на стигмата, че всичко „под колана“ е срамно”, категорична е Али.

Тя иска хората да осъзнаят, че „вагина не е мръсна дума“.

Али обиколи света, споделяйки диагнозата си, давайки телевизионни интервюта на живо, публикува статии и изказвания по темата.

Тя също така пише мемоарите си, водеща е своя подкаст Stigma Shakers и основава първата благотворителна организация в Австралия, посветена на синдрома MRKH. Тя също е член на борда на MRKH Connect, водещата благотворителна организация в Обединеното кралство.

Аномалиите в човешкото тяло винаги са носили страх и паника сред хората. Те могат да се случат с всеки, но важното е, че вече се намират решения за повечето от странните приумици на природата.

РОДИ СЕ БЕБЕ без дупе! (СНИМКИ)

Затова и са толкова важни хората като Али - тези, които не спират да подвигат "забранени" въпроси по "неудобни" теми, а с това правят различното по-приемливо и дават кураж на тези, които не са като другите.