0

12-годишно бездомно куче, намерено да се скита в английско село, се оказва изчезнало от няколко години, съобщи Си Ен Ен.

Доброволци от нестопанската организация "Lost Dog Recovery UK South" съобщиха във Facebook, че през ноември някой им казал за малко черно куче, което тичало по пътя близо до Кроули Даун, село в Западен Съсекс, Англия.

След като служителите на организацията разбират от местни, че животното се навърта наоколо и е хранено редовно, те предположили, че е изгубено домашно куче и поставили камера. Тя заснела кучето да се скита наблизо няколко пъти в продължение на три дни, а на третия ден изглеждало, че чака вечерята си.

"Lost Dog Recovery UK South" научила от местните жители, че кучето е "в добро състояние, хранено и обгрижвано", но може да е скитало от около десет години - предположение, което по-късно спасителната организация научила, че е неточно.

В продължение на седмица спасителите установили режим на хранене на кучето, а дневните посещения за хранене показали, че то има посивели вежди и муцуна, което според спасителите потвърждавало, че е възрастно куче.

На 9 декември доброволците оставили капан за кучето заедно с изкусителна храна: топло печено пиле, гарнирано с пастет. "Знаехме, че нашето малко бездомно куче е придирчиво и бяхме разбрали какво обича", съобщи организацията. Същата вечер животното се запътило към капана. "Като се оглеждаше много през рамо и се движеше бавно и полека, то си проправи път вътре в капана, като накрая стъпи на стъпалото и задейства вратата", се казва в публикацията във Facebook. Чрез микрочипа на кучето те открили, че името на кучето е Роуз и че е изчезнало през март 2017 г. в рамките на 24 часа след осиновяването му.

Чрез известно разследване спасителите научават, че Роуз е била забелязана в първите 10 дни след изчезването, но след това следите са се изгубили.

 "Макар че никога няма да разберем кога точно е дошла да се засели в Кроули Даун, това, което знаем, е, че най-накрая е в безопасност и сега няма да прекара остатъка от старческите си години, борейки се за живота си в студа и влагата", написаха спасителите.

Свързали са се с първоначалните собственици на Роуз, но те са се преместили, обстоятелствата са се променили и вече не могат да се грижат за нея, съобщиха от "Lost Dog Recovery UK South".

"Те са развълнувани, че тя е в безопасност и не е пострадала, и, разбира се, са тъжни, че не могат да я вземат обратно", пише в публикацията във Facebook, цитирана от БГНЕС.

От организацията също така отбелязаха, че са получили много запитвания за повторно настаняване на Роуз, и заявиха, че тези, които се интересуват да приемат Роуз в дома си, трябва да се свържат с Last Chance Animal Rescue.