0

А дминистрацията на Джо Байдън предупреди републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, че ще го изправи пред съд, ако щатът приложи новия закон, който позволява на властите да арестуват, затварят и депортират мигранти, които влизат в страната незаконно.

Служител на Министерството на правосъдието каза в писмо, изпратено до Абът, че законът е противоконституционен и „противоречи на ангажимента на САЩ да гарантира обработката на неграждани в съответствие със Закона за имиграцията и гражданството“.

ОРЛИЦА: Майката на Илон Мъск се скара на Джо Байдън!

Законът, наречен SB4 или Сенатски законопроект 4, е част от щатската операция Lone Star. Той влиза в сила от 5 март.

„SB 4 е изпреварен и нарушава конституцията на Съединените щати. Съответно, Съединените щати възнамеряват да заведат дело за налагане на прилагането на SB 4, освен ако Тексас не се съгласи да се въздържи от прилагането на закона“, пише главният заместник-помощник на главния прокурор Брайън М. Бойнтън в писмото, получено от CBS News.

Мигрантите, заловени нелегално да влязат в страната, ще бъдат изправени пред обвинение за престъпление от клас B, носещо наказание до шест месеца затвор. Рецидивистите ще подлежат на обвинение за престъпление от втора степен, което се наказва с до 20 години затвор.

SB 4 позволява на съдиите в Тексас да оттеглят обвинения срещу мигранти, ако те се съгласят да бъдат депортирани.

Новият закон „навлиза в поле, което е заето от федералното правителство и е пренебрегнато“, твърди Бойнтън.

ИЗВЪНЗЕМНА ОХРАНА: НЛО ескортира самолета на Джо Байдън (СНИМКА)

„Наистина Върховният съд потвърди, че „процесът на отстраняване“ трябва да бъде „поверен на усмотрението на федералното правителство“, тъй като „решението за отстраняване“ засяга „външните отношения и трябва да бъде взето с един глас.““

Служителят на Министерството на правосъдието също така отбелязва, че SB 4 може да доведе до затваряне или депортиране на мигранти с легитимни молби за убежище в страни, където ще бъдат изправени пред „преследване или изтезания“.

Администрацията на Байдън иска от Абът да потвърди, че няма да приложи новия закон до 3 януари.

Абът критикува заплахата, обвинявайки президента Байдън, че „унищожава Америка“, в публикация в социалните мрежи, свързваща доклад относно искането на администрацията.

„Администрацията на Байдън не само отказва да наложи настоящите имиграционни закони на САЩ, те сега искат да спрат Тексас да наложи законите срещу нелегалната имиграция“, каза губернаторът. „Никога не съм виждал такава враждебност към върховенството на закона в Америка. Байдън унищожава Америка. Тексас се опитва да го спаси", добави той.

ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU: Марая Кери се гушка с Байдън, заряза дългогодишното си гадже (СНИМКИ)

Говорител на губернатора каза пред The ​​Post, че Тексас ще отнесе съдебната битка за прилагането на SB 4 във Върховния съд, ако е необходимо

„Тексас е готов да води тази битка чак до Върховния съд на САЩ, за да защити тексасци и американци от политиката на отворените граници на президента Байдън“, каза представителят на Абът Рене Езе в изявление.