1

З аместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заплаши Международния наказателен съд в Хага с хиперзвукова ракета, след като институцията издаде заповед за арест на Владимир Путин.

Бившият президент нарече съда "жалка" организация, след като са решили да "вдигнат ръка срещу най-голямата ядрена сила".

"Уви, господа, над нас са Бог и ракетите. Напълно възможно е да си представим целенасоченото използване на хиперзвуков Onyx от Северно море от руски кораб към съда в Хага", написа Дмитрий Медведев в канала си в Telegram.

„НАТО няма да започне война заради това, смята той. Съдът е просто една мизерна международна организация, а не населението на страна от НАТО. Следователно те няма да започнат война. Те ще се страхуват. И никой няма да съжалява. Така че, скъпи съдии, гледайте внимателно небето“, добави Дмитрий Медведев.

На 17 март Международният наказателен съд издаде издаде заповед арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова. Русия не признава юрисдикцията на съда. Междувременно Русия образува наказателно дело срещу съдиите от Международния наказателен съд. Следственият комитет на страната съобщи, че е инициирал "контра-делото" заради невярна информация и неточни данни.