0

М инистърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан предупреди, че ако ответните действия на Израел срещу палестинските бойци на групировката "Хамас" в ивицата Газа не спрат, то Съединените щати "няма да бъдат пощадени от този огън", предаде Ройтерс.

"Казвам откровено на американските държавници, които в момента управляват геноцида в Палестина, че не приветстваме разрастването на войната в региона. Но ако геноцида в Газа продължи, те няма да бъдат пощадени от този огън", заяви той на заседание на 193-членното Общо събрание на ООН, на което беше разгледана обстановката в Близкия изток.

Израел се зарече да унищожи управляващото Газа движение "Хамас" като отмъщение за нападението от 7 октомври, при което бяха убити 1400 души, а стотици бяха взети за заложници. Израел удари Газа от въздуха, наложи блокада и се готви за сухопътна операция. Според палестинските власти загиналите палестинци са над 7000.

Движението "Хамас" уведоми Иран, че е готово да освободи цивилните заложници, добавяйки, че светът трябва да настоява да бъдат пуснати и 6000 палестинци от израелските затвори, каза Абдолахиан.

"Иран е готов да изиграе своята роля в това много важно хуманитарно начинание, наред с Катар и Турция. Разбира се, освобождаването на 6000 палестинци е друга необходимост и е отговорност на международната общност", заяви министърът.