1

С еверна Корея организира в Пхенян масови митинги, на които хората скандираха лозунги с обещания да унищожат САЩ. Демонстрациите се проведоха на 73-ата годишнина от избухването на Корейската война, съобщиха днес държавните медии в Северна Корея, цитирани от Ройтерс.

Около 120 000 трудещи се и студенти участваха в митингите в столицата Пхенян в неделя, предаде държавната новинарска агенция КЦНА.

Снимки, разпространени от медията, показват стадион, пълен с хора, държащи плакати, на които може да се прочете: „Целият американски континент е в нашия обсег“ и „Американските империалисти са унищожители на мира“.

Неделните тържества идват на фона на опасенията, че Северна Корея може скоро отново да опита да изстреля първия си военен шпионски сателит, за да следи военната активност на САЩ, след като първият опит завърши без успех на 31 май, отбелязва Ройтерс.

Северна Корея сега има „най-силното оръжие, за да накаже американските империалисти“ и „отмъстителите на тази земя горят от неукротима воля да отмъстят на врага", съобщи КЦTА.

Разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея тества различни оръжия, включително най-голямата си балистична ракета, увеличавайки напрежението с Южна Корея и основния ѝ съюзник – САЩ, посочва Ройтерс.

В друго изявление министерството на външните работи на Северна Корея посочи, че САЩ „полагат отчаяни усилия да предизвикат ядрена война“ и обвини Вашингтон, че изпраща стратегически активи в региона.

Северна и Южна Корея са на практика във война, тъй като конфликтът им от 1950-1953 г. завърши с примирие, а не с договор, отбелязва Ройтерс.