0

Б ившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че ако бъде избран отново за държавен глава, ще изпрати на границата с Мексико хиляди войници, които понастоящем са разположени в чужбина, предаде Ройтерс.

Тръмп каза това пред свои поддръжници на проява в щата Айова, в който през януари ще бъде произведен първият вот за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ, които ще бъдат произведени през ноември догодина.

Тръмп окачестви вълната от нелегални имигранти, пресичащи границата на Мексико със САЩ, като "инвазия" и за виновник посочи правителството на сегашния американски президент Джо Байдън.

"След като встъпя в длъжност, незабавно ще отменя всички политики за отворени граници на правителството на Джо Байдън", каза Тръмп на проявата в град Дъбюк. "Ще дам да се разбере, че ще използваме всички необходими ресурси, за да спрем инвазията, включително и прехвърлянето на хиляди военнослужещи, които в момента са разположени в чужбина", изтъкна бившият президент.  

Правителството на Байдън казва, че използва всички налични инструменти, за да се справи с нелегалната имиграция и призова Конгреса да приеме законодателни мерки, с които да бъдат отстранени проблемите в системата.

През последните седмици съперниците на Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия говорят по-често по по въпроса за имиграцията и обещават решителни действия срещу незаконното преминаване през границата на Мексико със САЩ, като това е знак за важността на темата сред избирателите консерватори, отбелязва Ройтерс.