0

Я понски курортен оператор планира да превърне исторически бивш затвор в Западна Япония в луксозен хотел, който ще бъде открит през пролетта на 2026 г, предаде Анадолската агенция.

Съоръжението в град Нара датира от началото на 20-и век. Курортният оператор Hoshino Resorts заяви, че няколко килии от емблематичната сграда от червени тухли се комбинират, за да се създадат 48 стаи за гостите, като обещава "необикновен престой" в "Затвора Хошиноя Нара" с обновен интериор.

В стаите ще бъдат запазени някои старинни характеристики, като например прозорците ще бъдат поставени високо в стените, за да се предотврати проникването в затвора.

По-рано беше планирано новият хотел да отвори врати през лятото на 2024 г., но някои фактори, най-вече необходимостта от проучване на устойчивостта на земетръс, забавиха откриването. Обектът се намира в близост до парка Нара, в който има туристически забележителности, включително многобройни елени и храмовия комплекс Тодай-джи. Завършеният през 1908 г. затвор в Нара по време на пика си е държал 935 затворници, което значително надвишава капацитета му от 650 души. След Втората световна война структурата е използвана като затвор за непълнолетни, докато не е затворена през 2017 г. поради възрастта си. Същата година съоръжението е обявено за културна ценност от национално значение. Планира се на мястото, където ще бъде построен хотелът, да бъде изграден музей, достъпен за дневни посетители.