0

С ицилиaнските власти започват да си лъскат имиджа.

Като част от акцията, те поискаха премахването на сувенири на мафиотска тема от летищата.

Кметът на сицилианския град Агридженто забрани продажбата на сувенири на тема мафия в опит да насърчи законността и да избегне негативните стереотипи за италианския остров.

Забраната беше обявена, след като някои магазини в центъра на града изложиха сувенирни фигури, изобразяващи сицилианци, облечени в традиционни дрехи и носещи нарязана пушка lupara , допълнени с думите " u mafiusu ".

Наредбата, въведена от кмета Франческо Микиче, забранява на магазините за туристически сувенири да продават „предмети и изображения, напомнящи за мафията и мафиотите“ или артикули, които „възхваляват или се отнасят по някакъв начин или форма към мафията и организираната престъпност“.

Заповедта за забрана гласи, че продажбата на такива сувенири "умъртвява общността на Агридженто, която от години се занимава с разпространението на културата на законност".

Забраната идва, докато градът на южното крайбрежие на Сицилия се подготвя да поеме престижната роля на културна столица на Италия през 2025 г.

През 2019 г. властите в археологическия парк на Агридженто в Долината на храмовете забраниха продажбата на сувенири на мафията в околностите му.


"Спрете продажбата на джаджи и сувенири на тема мафия в магазините и търговските площи на сицилианските летища" - това е искането, направено от регионалния съветник по инфраструктура и мобилност, Алесандро Арико, с писмо, изпратено до висшите управляващи компании на летищата в Палермо (Gesap), Катания и Комисо (Sac), Трапани (Airgest), Лампедуза (Ast ) и Пантелерия (Enac)., информира ilsicilia.it.

„Поддържането на достоен имидж, свободен от обичайните негативни стереотипи – пише Арико – несъмнено е твърда линия, която трябва да се спазва в местата на първо кацане на туристи и посетители, които достигат до Сицилия, като летищата на острова“.

Още преди година съветникът отправи същата покана към собствениците на кораби да премахнат джаджи и сувенири на тема мафия от търговските пространства на фериботите и корабите, които осигуряват връзки със сицилианските острови.

„Поканата – допълва съветникът – беше приета веднага. Сигурен съм, че същото ще се случи и на летищата. Тези предмети приковават нашия остров към унизителни стереотипи, те напомнят за криминален феномен, от който Сицилия се опитва да се освободи благодарение на саможертвата на граждански герои и ежедневната ангажираност на огромното мнозинство от гражданите. Вместо това трябва да положим максимални усилия, за да разпространим истинския образ на една гостоприемна и трудолюбива земя".