0

М еждународната агенция за атомна енергия (МААЕ) иска да организира постоянна мисия в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

„Това е едно от най-важните неща, които искам да направя, и ще го направя“, каза той, цитиран от Ройтерс. Ръководителят на МААЕ уточни още, че мисията възнамерява да прекара няколко дни в АЕЦ-а. Приоритет ще бъде комуникацията с украински специалисти, заяви Гроси.

Конвоят на мисията на МААЕ се придвижи от Киев към Запорожката АЕЦ. Часът на пристигането й в атомната централа не се съобщава. Ден преди това ръководителят на военно-цивилната администрация на Запорожка област Евгений Балицки отбеляза , че програмата на мисията по време на посещението в атомната електроцентрала е предвидена да продължи един ден. Нейната цел ще бъде запознаване с работата на станцията, отбеляза той.

Група от 14 експерти на МААЕ пристигнаха в Киев на 30 август преди посещението, предвидено тази седмица в Запорожката атомна електроцентрала. Мисията се ръководи от Гроси. Посещението идва на фона на обстрел на ядрено съоръжение и нарастващи страхове от потенциална ядрена авария. Запорожката АЕЦ попадна под руски контрол още в началото на военния конфлик в Украйна