0

М арк Рюте ще бъде следващият генерален секретар на НАТО, след като всичките 32 членки на алианса се съгласиха нидерландският премиер в оставка да наследи Йенс Столтенберг, предаде POLITICO.

След подкрепата от Унгария и Словакия във вторник, Румъния потвърди подкрепата си за Рюте в четвъртък, като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за висшия пост в НАТО.

По време на заседание на Висшия съвет за национална отбрана Йоханис каза, че е уведомил съюзниците от НАТО за оттеглянето на неговата кандидатура.

Рюте ще поеме ръководството на НАТО в критичен момент. Новата му работа ще започне до 2 октомври, малко повече от месец преди изборите в САЩ, които ще оформят съдбата на военния съюз, който послужи като най-успешното възпиране на Източна Европа срещу агресивна Русия.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, настоящият кандидат на републиканците, обеща да остане в НАТО, но заплаши да спре помощта на САЩ за Украйна, ако бъде преизбран.

Потвърждението на Рюте също означава, че въпросът за наследяването е изяснен преди юли, когато лидерите на НАТО се отправят към Вашингтон, за да отбележат 75-ата годишнина на Алианса.

Стремежът на Рюте към висшия пост в НАТО беше дълъг път. Той води кампания за поста от миналия ноември.

Рюте беше критикуван, че не е достатъчно активен в привличането на подкрепа от източноевропейските страни, които поставиха под въпрос подкрепата му преди 2014 г. за руския проект за газопровод „Северен поток 2“.

Рюте също непрекъснато не успява да доведе нидерландските разходи за отбрана до целта на НАТО от 2 процента от БВП през целия си 14-годишен мандата като премиер. Очаква се Нидерландия най-накрая да постигне тази цел тази година, според последните данни на НАТО.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Отделяме над 2% от БВП за отбрана през 2024 г.

Изборът на Рюте също следва проточен процес, при който мандатът на Столтенберг бе удължен четири пъти.

През 2017 г. съюзниците избраха да удължат мандата на генералния секретар до края на септември 2020 г. През 2019 г. те преместиха тази дата до септември 2022 г. Нахлуването на Русия в Украйна предизвика друго удължаване, което трябваше да продължи до септември 2023 г. През юли м.г. година съюзниците от НАТО се съгласиха да удължат мандата на Столтенберг като генерален секретар с една година.