0

О коло 80 мъже бяха задържани във Франция при най-мащабна акция срещу сексуално посегателство над деца. Арестуваните мъже са на възраст между 30 и 60 години и работят предимно професии, които им позволяват да са в близък контакт с непълнолетни.

Залавянето на тези мъже се води като безпрецедентна и невиждана като мащаб акция по арести в страната. Те нямат нищо общо един с друг. Полицията ги описва като хора с изключително различни профили, статус и професии – от безработни до служители в местната власт. Сред тях има също и спортни треньори, надзирател в център за деца с увреждания и учители.

Преди около 20 г. съответният надзирател е бил съден за сексуално посегателство и агресия над непълнолетни. След като излежава присъдата си, успява да промени самоличността си по легален начин и така години по-късно отново има достъп и контакт с деца.

Властите съобщават, че става въпрос за изключително жестоки посегателства с непълнолетни, бебета и дори с животни. Иззети са над 100 хил. видеа и снимки. Заподозрените са признали вината си. Пред съда до този момент са били изправени 51 души, 13 от тях са вече с присъди. А 38 от арестуваните са под съдебен надзор. Разследването продължава.