0

П олицията на Папуа Нова Гвинея съобщава за трагично събитие в планините на страната, където са загинали най-малко 53 души. Информация за това се появи на страниците на американския телевизионен канал ABC.

Полицията смята, че мъжете са били убити при засада в провинция Енга при голяма ескалация на племенните конфликти в региона. Инцидентът е най-жестокият след насилие на планинските райони на страната през последните години.

„Това със сигурност е едно от най-големите убийства, които сме виждали в Енга и може би дори в цялата планинска област в Папуа Нова Гвинея“, каза изпълняващият длъжността суперинтендант Джордж Какас от кралската полиция на Папуа Нова Гвинея.

Провинция Енга беше под полицейска блокада в продължение на месеци миналата година, докато племенното насилие ескалира.

Органите на реда работят за предотвратяване на трафика на огнестрелни оръжия и боеприпаси в региона, който допринася за вълната от насилие.

Участниците в този племенен конфликт принадлежат към същите племена, които убиха повече от 60 души миналата година.

Действащият суперинтендант Какас съобщи, че едно от племената, заедно със своите съюзници и наемници, е било на път да атакуват съседно племе, но самите те са се оказали жертви на засада.

„Събрахме телата, разпръснати из бойната зона, пътищата, по брега на реката... и те бяха транспортирани до болницата в полицейски камиони“, каза служителят. Той добави, че преброяването на „убитите, ранените и тези, които са успели да избягат в горите“ продължава. "Опасяваме се, че броят на жертвите може да нарасне до 60 или дори 65", каза Какас.

Конфликтите сред племената в района на Енга е често срещано явление. В този случай конфликтът избухнал, след като мъж от едно от племената беше убита, при засада на погребението му бяха разстреляни още петима души.