0

Б ългарска след в кражбата на голямо количество употребявано олио във Франция, което бива продавано за рециклиране и превръщано в биогорива. Медиите в страната съобщават, че е била локализирана организирана престъпна група, специализирана в кражбата на олио от големи вериги заведения за бързо хранене, след което го продавала за преработка в Нидерландия, съобщава NOVA.

Френските власти твърдят, че за последните години цената за тон използвано олио се е качила от 150 на 1200 евро за тон. Точно в този скок на пазара са намерили доходоносен бизнес и нашите сънародници.

При спецакция френската полиция е нахлула в помещения, използвани от българската банда. В тях са открити 250 варела с използвано крадено олио, възлизащи на 36 000 литра. Употребяваната мазнина се продава съвсем легално и в Белгия, и в Испания. Има фирми, изкупуващи това олио, които след това го рециклират посредством специални машини и го използват като биогориво.

През 2016 година във Франция бе приет закон, според който всички заведения и ресторантьори, които използват олио и отпадъчна мазнина, са длъжни да го събират в бидони или варели. Причината – ако то попадне в канализация може да бъде особено замърсяващо.Ако разпоредбата не се спазва нарушителите ги грозят до 2 години затвор и глоба от 75 000 евро.