0

Р уският милиардер Роман Абрамович е изиграл важна роля в размяната на военнопленници между Москва и Киев, която се състоя преди два дни, съобщава „Bloomberg“, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията в края на август милиардерът се е срещнал с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Садуд. Тези преговори са довели до размяна на военнопленници между Русия и Украйна, твърдят едновременно три източника. На свой ред пресслужбата на Кремъл потвърди, че чуждестранни военнопленници са били прехвърлени в Саудитска Арабия, чрез личното посредничество на престолонаследника.

Според „Bloomberg” Роман Абрамович лично е поздравил петимата освободени британци на борда на частен самолет, летял за Саудитска Арабия от Русия. Милиардерът също така им дал телефон, за да е свържат със семействата си. Олигархът също така подсигурил бойците с храна, като на борда на самолета те яли пържоли и тирамису.

По-рано тази седмица стана известно, че по време на размяната Киев е предал на Москва 55 руски военнопленници и украинския политик Виктор Медведчук. На свой ред руската страна освободи 215 военнопленници от „Азовстал“. Сред тях са и петима британски граждани, двама граждани на САЩ, както и наемници от Мароко, Хърватия и Швеция.

От началото на въоръжения конфликт в Украйна западните медии многократно публикуваха информация за участието на Абрамович в преговорите между Москва и Киев. Според „Bloomberg“ Съединените щати не са наложили санкции срещу Абрамович, за разлика от страните от ЕС, тъй като украинският президент Володимир Зеленски е помолил Джо Байдън да не го прави.Смята се, че Зеленски приема Абрамович за медиатор.