0

С лед 80 дни борба за живота си в неонатално интензивно отделение, днес недоносено бебе бе изписано от болницата в Ашдод и прибрано от близките си у дома, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

"Упоритостта и решителността, проявени от бебето доказват, че на този свят съществуват чудеса", казва д-р Омер Глобус, директор на родилното отделение в държавната болница "Асута Ашдод".

Историята започва преди два месеца и половина, когато Ювал Ганех и съпругът ѝ Амир тревожно се втурват към болницата, защото Ювал е забелязала липса на движение на плода в 31-вата седмица от бременността си. Лекарите установили, че плодът е в критично състояние и извършили спешно цезарово сечение.

Бебето, на което все още не е дадено име, страдало от тежка форма на заболяване, при което белите дробове не са достатъчно развити, за да осигурят нужния на организма кислород. То е имало и белодробна хипертония - състояние, което засяга кръвоносните съдове в белите дробове и се характеризира с високо кръвно налягане.

Веднага след операцията, новороденото е било прехвърлено за наблюдение в отделението за интензивно лечение на новородени на болницата. През първите дни медицинският екип е бил изправен пред трудна битка, тъй като състоянието му е било между живота и смъртта. Като по чудо момченцето успяло обаче да преодолее всяка криза.

След около две седмици състоянието на детето започва да се стабилизира, което дава искрица надежда на родителите му и на медицинския персонал.

Бебето ще се нуждае от продължително лечение, но лекарите смятат, че с възстановяването му, медицинската намеса в крайна сметка ще стане ненужна, предаде БТА.

"По време на престоя ни в болницата се чувствахме като на емоционално влакче в увеселителен парк", казват родителите Ювал и Амир, жители на Кирят Гат.

"Днес напускаме болницата със сина ни, след като сме преминали успешно през това изпитание. Пътуването не беше лесно и бебето ни беше на прага на смъртта, но благодарение на медицинския екип - истински пратеници от небето, днес ние имаме повод да се усмихваме. Изразяваме искрената си благодарност на лекарите", казаха родителите на детето.

Персоналът на болницата също отпразнува изписването на бебето.

"Това недоносено бебе, родено в 31-ата седмица, беше истинско предизвикателство за нас надхвърлящо това, с което сме се сблъсквали досега", каза д-р Глобус. "Отново и отново детето успяваше да преодолее изпитанията, доказвайки ни, че нашата отдаденост и упорита работа се отплащат. Имаме големи очаквания за неговото бъдеще и за мен е чест, че изиграх роля в това вълшебно пътуване."