0

С влачище и последвалото го мегацунами в гренландски фиорд през септември 2023 г. са били достатъчно големи, за да предизвикат вълни около водния канал в продължение на цяла седмица.

Това показват наскоро анализирани данни, събрани от сеизмични монитори, съобщи Science alert, цитирана от БГНЕС.

Малкият брой трептения, познати като сейш, се отразяват между бреговете и се комбинират, за да образуват стоящи вълни в частично затворения воден басейн. Феноменът е бил регистриран от сигнали, които обикалят земното кълбо на до 5000 км.

Екипът, който стои зад новото изследване, в Германският изследователски център за геонауки и Потсдамският университет в Германия, твърди, че този тип сензорна технология е важна част от наблюдението на далечни региони като Гренландия.

„Фактът, че сигналът от вълна, предизвикана от свличане на скали от отдалечена зона в Гренландия може да бъде наблюдаван глобално и за над седмица, е вълнуващ, и като сеизмолози този сигнал беше това, което най-вече привлече вниманието ни“, заяви геофизикът Анджела Карильо-Понсе от Германския изследователски център за геонауки.

БГНЕС

Използвайки данни, получени от сателити и станции за сеизмична дейност – измервайки ударни вълни, които се отразяват около Земята – изследователите успяха да идентифицират високоенергийното свлачище, което предизвика мегацунами във фиорд Диксън, както и последвалия сейш, който продължи дни.

Според учените цунамито е достигнало до 200 м над брега на определени места, изпращайки вода чак до крайбрежния остров Ела на 50 км от мястото на свлачището.

Доказателството за наличието на стоящи вълни се появи чрез т.нар. сигнал с много дълъг период (VLP), който записа продължаващото въздействие от свлачището. Имаше и съобщения на социалните мрежи за последвалите ефекти от случилото се. Не е ясно какво е причинило първоначалното свлачище, но имаме добра представа за това, което се е случило след това.

„Анализът на сеизмичния сигнал може да ни даде отговори във връзка със свързаните процеси и може дори до доведе до подобрено наблюдение на подобни събития в бъдеще Ако не бяхме проучили това събитие сеизмично, нямаше да знаем за създадения сейш в системата на фиорда“, каза Карильо-Понсе.

Тъй като светът се затопля, детайлното наблюдение от региони като Гренландия ще бъде все по-важно – по-високите температури означават по-малко стабилност и по-голяма вариативност на ледниците и потенциално подобни свлачища на това, записано тук.

Дори и в отдалечените района на света като Гренландия, тези инциденти и последвалите мегацунамита могат да доведат до загуба на животи. Надеждата е, че подобряването на технологиите ще ни даде по-добра представа за това къде могат да се случат такива събития.

„Впечатляващо е да видим, че можем да използваме качествени данни от станции, разположени чак в Германия, Аляска и Северна Америка, и тези записи бяха достатъчно силни поне за една седмица“, посочи Карильо-Понсе.