0

Н ационалната гвардия на Мексико е заловила в сряда Нестор Исидро Перес Салас, или „Ел Нини“, който е обвинен, че е отговарял за сигурността на картела Синалоа, ръководен от синовете на мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, предаде агенция Ройтерс.

Перес Салас е смятан за един от най-безпощадните членове на картела. Той е бил заловен в град Кулиакан в щата Синалоа, който е център на дейността на картела. „Ел Нини“ е бил отведен в Мексико сити, информира Ройтерс, като се позовова на данни на правителството. 

Държавният департамент на САЩ бе предложил до три милиона долара за информация, която да доведе до ареста на Перес Салас. САЩ го обвиняват, че е ръководил групата "Нинис" - охранителен персонал на братята Гусман, известни още като "Лос Чапитос".

В САЩ срещу Перес Салас са повдигнати множество обвинения във връзка с предполагаемата му роля начело на "Лос Чапитос", както и за трафик на кокаин и метамфетамини, за притежание на автоматични оръжия и отмъщения срещу свидетели.

Залавянето на „Ел Нини“ става по-малко от седмица след като президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор.

САЩ и Мексико се договориха с Китай миналата седмица да спрат притока на прекурсори от азиатската страна за производство на фентанил. Според американската агенция за контрол на наркотиците картелът Синалоа е отговорен до голяма степен за притока на фентанил в САЩ през последните години.

През януари мексиканските власти заловиха Овидио Гусман и го екстрадираха в САЩ през септември. Другите трима братя Гусман, които са заподозрени като лидери на „Лос Чапитос“, включително водача Иван, са на свобода, отбелязва Ройтерс.