0

20-годишният Джасвант Сингх Чаил, нахлул с арбалет през 2021 г. в Уиндзор, признал пред полицията, че искал да убие Елизабет II. Това заявиха прокурори по време на съдебно заседание във вторник, съобщи Асошиейтед прес.

20-годишният Джасвант Сингх Чаил е обвинен по Закона за държавна измяна в намерение да нарани Нейно Величество кралица Елизабет II. Той е обвинен и в заплахи за убийство и притежание на нападателно оръжие.

Чаил е арестуван в кралската резиденция западно от Лондон на Коледа през 2021 г., когато кралицата е била там. Прокурорите твърдят, че бившият работник в супермаркет от Саутхемптън в Южна Англия е бил с качулка и маска и е носил зареден арбалет. Те твърдят, че той е казал на полицейски служител: "Тук съм, за да убия кралицата", преди да бъде окован с белезници и арестуван.

Прокурор Катрин Селби заяви, че оръжието "Supersonic X-Bow", за което се твърди, че е носено от Чаил, е имало потенциал да причини "сериозни или фатални наранявания".

Обвинението твърди, че Чаил е искал да отмъсти на британското общество за отношението му към индийците и е изпратил видеоклип на около 20 души, в който твърди, че ще убие кралицата.

За да се доближи до кралското семейство, той се е опитал да се присъедини към британската армия и към полицията на министерството на отбраната, твърдят прокурорите.

Австралийска сенаторка аборигенка нарече британската кралица колонизатор

Чаил присъства дистанционно за изслушването в сряда в лондонския Уестминстърски магистратски съд от Броудмур, психиатрична болница с висока степен на сигурност. От него не беше поискано да направи признание и беше наредено да остане задържан до следващото му явяване в съда на 14 септември.

Обвиненията срещу него не се разглеждат като за терористично престъпление, заяви Селби, цитиран от БТА.

Обвиненията по Закона за държавна измяна от 1842 г. са рядкост. През 1981 г. Маркъс Сарджънт е обвинен по този закон, след като стреля с халосни патрони по кралицата, докато тя яздеше на кон по време на парад в Лондон. Той се призна за виновен и беше осъден на пет години затвор. Последното лице, осъдено по отделния и по-строг Закон за измяната от 1351 г., е Уилям Джойс, разпространител на нацистка пропаганда по време на Втората световна война, известен като лорд Хоу-Хоу. Той е обесен за държавна измяна през 1946 г.