0

С поред последните новини силите на руската частна военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас, заяви президентът Румен Радев в реч на форума "Вахау" в Австрия.

"Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия", каза Радев.

ЕСКАЛАЦИЯ: Дъжд от куршуми между "Вагнер" и Кремъл

Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си, призова държавният глава.

РУСИЯ ПРЕД ПРЕВРАТ? Бойците на "Вагнер" настъпват към Москва, свалиха военен хеликоптер

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се разбунтува срещу висшето руско военно ръководство и обяви, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира там редица руски военни обекти. Пригожин обвини руските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало много жертви сред редиците на "Вагнер". Той призова и руския министър на отбраната и началника на руския генерален щаб да дойдат в Ростов на Дон за разговори с  него.

Малко след изявленията на Пригожин руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което каза, че случващото се е удар с нож в гърба на държавата и народа на Русия и обеща да накаже сурово метежниците.